• My Westerdahl

Det är inte ditt fel

Visste du att 70% av amerikas befolkning är överviktiga eller feta? Ja, denna siffran stiger hela tiden. 2015 hittade jag siffror för Sverige och då var det varannan svensk som led av extrakilon. Det finns massor med olika hypoteser varför det är så, att så många av oss har problem med maten. Jag har märkt att det beror på vilket område experten kommer ifrån. Är det en psykolog pratar man ofta om barndomstrauman. Är det en coach snackar man om viljestyrka och motivation. Är det en PT så är det datorns fel. Men kan det verkligen stämma att 70% av USAs befolkning har barndomstrauman och saknar viljestyrka?Jag köper inte riktigt det, särskilt inte då om man tittar på tidigare generationer så ser man hur snabbt övervikten har spridit sig över befolkningen. Idag dör fler av övervikt än av svält.


Min teori

Då jag har en bakgrund som civilingenjör med en master i industriell ekonomi samt vidareutbildad är beroendeterapeut så färgas mina teorier också av min bakgrund. Jag utgår från mekanismerna bakom marknadsekonomi och kan konstatera följande:


1. Man vill maximera sin profit

2. Då man vill maximera profiten arbetar man på 2 fronter

a) öka försäljning

b) minska kostnad


Detta leder till:

3. Billiga råvaror som dessutom maximerar konsumtionen genom att:

a) stimulera frisläppning av belöningshormon som påverkar belöningscentra i hjärnan så vi uppmuntras att konsumera mer och dessutom ger abstinesbesvär när vi stryper konsumtionen och försöker "leva nyttigt" eftersom halten belöningshormon drastiskt sjunker och antalet receptorer i hjärnan är kraftigt uppreglerade då hjärnan är van vid hög halt av belöningshormon

b) koppla ur frontalloben så vår hjärna förlorar förmågan att bromsa destruktiva handlingar


Jag håller med om att trauman ökar sannolikhet att vi blir beroende och att vi behöver både motivation och en viss mått av viljestyrka för att ta steget ut ur ett beroende. Att vi är mer stillasittande är också en konsekvens av det addiktiva samhället vi lever i - när vi bara äter skräp finns varken ork eller vilja att röra på sig. Motion är belöningen för att du äter bra, äter du bra vill nämligen kroppen röra på sig helt naturligt - det krävs ingen viljestyrka på samma sätt. Allt detta blir en perfect shitstorm som föder övervikt och ohälsa, men roten är varken stillasittande, trauman eller viljestyrka.


Roten är matindustrin - och i förlängningen och sin absoluta rotorsak - ekonomin vi lever i


Eftersom vi lever i en ekonomi som är beroende av tillväxt så är företagens ansvar att hela tiden öka omsättning och profit för att bidra till sin egen överlevnad - och i förlängningen din & min välfärd genom skatteintäkter och ökat BNP. Därför måste man se till att vi vill konsumera så mycket det bara går och då behöver man göra livsmedel beroendeframkallande. Människorna bakom är inte onda, de är barn av sin tid. Vi vet att under samma paraplyorganisationer så hittar vi både cigarettföretag och matföretag och då kan vi göra ett antagande hur man byter erfarenheter och expertkunskap. Varför skulle man inte göra det?


Det är viktigt att vi konsumenter förstår detta, det är ingens fel - allra sist ditt. Världens samlade elit sitter och använder hela sin expertis för att göra sin produkt så oemotståndlig att du bara måste ha den. Du är offer för din egen biokemi - för din egen mänsklighet. Det finns inget att skämmas för här - det är inget fel på din viljestyrka eller karaktär, det är fel på maten vi äter som kapar din hjärna.


Vill du bryta slaveriet en gång för alla? Kika in HÄR0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Reaktiv mat

Prenumerera