• My Westerdahl

Du är din ekonomi

Förre veckan skrev jag ett uppskattat inlägg om hur du lever i en värderingsgrundad ekonomi som du kan läsa HÄR. Kärnan i en värderingsdriven ekonomi är livskvalitet per krona och tanken bakom är att pengar i sig har inget värde, pengar är en manifestation över tillgång på resurser. Vilka resurser du vill ha basar i dina grundvärderingar - vad som är viktigt för dig i ditt liv.


Att sätta upp en budget och titta över kostnader och utgifter är lätt, men att gå från pappersprodukt till handling är en utmaning. En god ekonomi basar i dina vanor, i din vardag och vilket jobb du gör. Det är lätt att spendera pengar huvudlöst och låta dem försvinna på saker som inte höjer din upplevda livskvalitet. Extra enkelt är det med betalkort och swish då vi inte ser våra pengar fysiskt försvinna. Det gör oss lättare att bli och förbi spenderingsblinda.


En bra ekonomi är en form av självkärlek


Att ta väl hand om sin ekonomi är en form av självrespekt - en form av självkärlek. De flesta - 80% - arbetar med något de inte trivs med enligt Framgångsboken. De flesta ser alltså sitt arbete som ett verktyg för att få pengar och kunna leva. När vi vantrivs i vårt jobb så är det konstigt nog så att vi spenderar mer pengar. Jag vill fråga dig samma fråga som Farbror Fri frågade mig i sin bok: Om du var inlåst i ett rum med kattungar och krokodiler, skulle du fokusera på att få ut krokodilerna eller slänga in mer kattungar? Dum fråga kanske du tycker, men när det kommer till pengar så gör folk tvärt om - man blundar för krokodilerna och kastar in fler kattungar. Man avskyr sitt jobb men istället för att byta så köper man en hämtlatte på stan, nya kläder och en cool bil - för att orka stå ut i vardagen. Man slänger alltså in fler kattungar och blundar för krokodilerna.


Att skapa ett system för en god ekonomi handlar till sist om hur väl vi tar hand om oss själva, vilken respekt vi visar våra resurser och hur väl vi värdesätter vår tid. I praktiken handlar en god ekonomi om alla dina små små vanor i vardagen. Här gäller det inte att vara perfekt, det gäller att sträva efter ständig förbättring.


Goda ekonomiska vanor


Jag vill tipsa om små vanor vi gör som ger oss en god ekonomi - utan att förstöra vår livskvalitet.


Veckohandla din mat

Vi handlar 2 gånger i veckan - inför vardagen och inför helgen. Detta tvingar oss att planera maten, vilket gör oss mer sunda, men det förhindrar också småshopping vilket annars tär på plånboken. Vi har ett block med magnet fäst på kylskåpet och där skriver vi alltid vad vi behöver handla. Sedan håller vi oss till listan och begränsar oss till en matbudget.


Handla i känd mataffär

Handlar vi i okända mataffärer spenderar vi mer tid på att hitta, vilket ökar tiden i potentiell konsumtion. Det är lätt att man slänger ner saker i korgen som man egentligen inte behöver och därför väljer vi kända affärer där vi kan bygga våra listor utifrån hur affären är uppbyggd.


Köp senare - och informera först

När jag hittar en MUST HAVE så handlar jag aldrig direkt, jag lägger den i en önskelista. Sedan informerar jag min man om inköpet. Jag är en självständig kvinna med egen ekonomi och behöver aldrig fråga en man om ett inköp, däremot använder jag min man som ett bollplank. Jag vet att han avskyr att spendera och han kommer alltid bli ovillig när jag vill köpa något. Det blir som en bromskloss och därför drar jag mig för att vilja ha något eftersom det känns jobbigt att behöva ta upp det med min man. Jag låter också alltid min MUST HAVE ligga i min önskelista i minst 48 timmar. Lever önskan att äga det fortfarande kvar i mig så tar jag beslutet då om hur jag vill investera mina resurser.


Lämna plånboken hemma

Många av oss går omkring med plånboken jämt - det är upplagt för onödigt spenderande. Jag har min plånbok i ett skåp och måste göra en aktiv handling för att ta med mig den. Det skapar en medvetenhet kring när och hur jag ska spendera.


Lycka till!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Prenumerera