• My Westerdahl

Lägg pusslet

Jag har flera klienter som kontaktar mig, mer eller mindre desperata. De har provat allt - ingenting fungerar i längden. De kan helt enkelt inte sluta äta skräpmat eller hetsäta. De känner sig helt trasiga inuti, men utanpå ser ingen det inre kaoset.


Problemet med beroendeframkallande mat - eller reaktiv mat - är att det är förenat med så mycket skam. Jag gillar begreppet reaktiv mat snäppet mer, det visar på att vår biokemi reagerar när vi äter den. Det som är lurigt med reaktiv mat är att det lätt förväxlas med att äta. Röker du så vet du att du röker - det går inte att förväxla med att andas, när du äter skräpmat så är det dock enklare att förväxla med att äta - vi drogar fast vi förstår det inte.


Skammen sätter krokben för tillfrisknandet


Att leva fri från reaktiv mat är en lång process av läkning av både kropp och hjärna. Problemet är att tillfrisknad lätt förväxlas med att gå på diet och viljestyrka. Vi slår på oss själva om vi faller dit. Att leva i tillfrisknad från reaktiv mat är en trebent pall då beroendesjukdomen är fysisk, psykisk och andlig. Här måste vi jobba brett. Det fysiska benet hjälper vi med en matplan och en biokemisk reparation. Det psykiska benet får vi hjälp med i sockerkurser - vi behöver ändra våra beteenden och tankemönster. Det andliga benet får vi hjälp med i 12-stegsprogram. Håller vi på att stirra oss blinda på bara maten exempelvis, eller bara springa som 12-stegs-terrorister men fortsätter äta reaktiv mat, så kommer pallen tippa över och vi ta återfall.
Lägg ditt pussel


Många som kommer till mig är så skammade och så ångestfyllda att det ger mig hjärtekross att se och höra.


Eftersom vi förväxlar att droga på reaktiv mat med att äta, tillfrisknande med bantning och idealkropp med vår viljestyrka föder detta skam, skam och åter skam.

Problemet är aldrig individen utan att man inte hittat hela pusslet än - det är en pusselbit som saknas. Det är det som gör mitt jobb så kul, att när man hittar den där pusselbiten så faller allt på plats och man får ett fantastiskt tillfrisknande! Då är kravet att vi lägger skammen åt sidan och tittar på pallen som en vetenskapsman, det behöver vi för att få det att fungera och hitta den där sista biten.


Ge inte upp, fortsätt pussla och be om hjälp!


KÖSS

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Reaktiv mat

Prenumerera