• My Westerdahl

Lycka sitter inte i kilona

Du har hört detta förut, säkert mer än en gång. Jag kan slå vad om att du inte tagit in det utan snarare stött bort det som teflon. Lycka sitter inte i din vikt eller i din kroppsform.Det hela bottnar i att vi är födda i en kultur där normen är den smala kroppen. Allt annat anses som fult. Endast några få promille av jordens befolkning har genetiken att få en normativ kropp - resten av oss har "fel" gener för vad som anses som vackert idag.


Vi skolas i att lyckan sitter i utseendet


Problemet är att vi alla skolas in i att smal kropp = lycklig människa. Kom ihåg premissen: människor som duger än inte lönsamma. Då vi lever i en marknadsekonomi måste man hela tiden skapa efterfrågan och det görs genom att skola in oss i att våra kroppar inte duger, inte lever upp till idealet.


Det är falskt och det är fel. Det gör att vi får fel fokus i livet, vi tror att OM vi hade haft en smal kropp så hade vi varit lyckliga. Det blir ett skydd mot verkligheten, vi lägger skulden på vår kropp för vårt dåliga mående så behöver vi inte titta på allt det där som gör oss olyckliga - egentligen. Egentligen kan det vara så att du har ett olyckligt äktenskap, ett tråkigt jobb eller en väldigt svag självkänsla. Det är enklare att lägga skulden på vikten, på kroppen än att våga titta på de orsaker som gör dig olycklig på riktigt.


Tomheten


När jag vägde som allra minst, innan jag klev på alla hormonbehandlingar, så var det som en tomhet föddes i mig. Vem var jag? Framförallt: varför var jag inte lycklig? Jag insåg då att min normalviktiga kropp bidrog till att jag orkade och kände mig frisk, men den var inte svaret på min lycka.


När jag gör matplaner till mina klienter så kan jag ibland förfasas av när någon skickar in och väger typ 60 kilo på 180 cm och ändå önskar viktnedgång. Det är verkligen då jag ser hur vikten får bära hundhuvudet för exakt allt. Bara jag bantar lite till så kommer jag att slippa det svarta hålet, bara jag går ner 5 kilo till så kommer jag må bra.


Nej. Bara du skrattar varje dag, börjar våga undersöka ditt kall här i livet, ger mer till världen än du tar och vågar uttala dina drömmar så kommer du må bra. Inte när vågen står på 45 kilo.


Då frågar jag dig. Jag har tiotusentals följare och får förmånen att inspirera tusentals människor till bättre hälsa varje dag. Är det för att jag är smalast i stan? Nej, verkligen inte. På mina kurser har jag haft kvinnor som väger typ halva mig och har modellkroppar. Det är inte på grund av min vikt jag finns till för - jag vill inspirera till hälsa på riktigt. Att äga sitt liv och mående, att känna sig trygg och snygg i en storlek XL, att skratta och att njuta av livet. Jag finns till för att inspirera till ett liv i frihet från det lidande matmissbruk ger och att visa på att det är möjligt att må 100% bra - oavsett vad fasiken vågen visar. Jag skiter i det, jag bryr mig inte hur du ser ut. Det jag bryr mig om ditt skratt, när dina ögon lyser och när du känner dig fullständigt närvarande och självklar i livet.


Är du med mig tillsammans?

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Prenumerera