• My Westerdahl

Reaktiv mat

Hur länge kämpade vi inte med maten? Alla fighter, ångest och skam. Alla tankar där vi slog oss själva blodiga. Alla tårar. Alla planer, mål och visioner. Krossade och använda som slagträn.


Problemet är att vi är barn av vår tid och vår tid påverkar och formar oss hur vi är. Idag lever vi i ett ideal av smalhet - vi duger bara när vi är smala. Detta är ett tufft ideal när det samtidigt produceras så mycket snabbmat som verkligen är enkelt att konsumera. Vi har ingen aning om exakt hur alla tillsatser slår ut våra känsliga mättnadshormoner och hur de egentligen samverkar med vår biokemi.


Forskning tack!


Det finns en trend att be om forskning på alla påståenden alltid. Det är en vettig inställning - om man verkligen tittade igenom kvalitén på forskningen. Världen är verkligen full av skräpforskning som aldrig borde publiceras. Med handen på hjärtat - vad spelar det för roll för dig? Om du ärligt kan säga "De flesta gånger jag äter lösgodis vet jag inte hur det slutar. Jag kan äta mycket och ibland lite - men jag upplever att jag tappar kontrollen"


Behöver du verkligen en forskningsrapport på det?


Nej, du behöver kommunikation med din kropp - den talar om för dig vad du tål och vad du inte tål - vad du reagerar på. Vårt begär efter forskning är bara en undanflykt för att vi ska slippa ta i tu med vår biokemiska allergi mot vissa födoämnen. Ja, jag hävdar bestämt att det är en reaktion på maten vi äter, kontrollförlusten. Vi alla har olika livsmedel vi reagerar på och därför vill jag hellre kalla det för reaktiv mat.


Reaktiv mat


Reaktiv mat är mat som reagerar med din biokemi - sånt du inte kan äta lagom av. Vissa experter säger att det handlar om barndomstrauman och förbud, vilket är så jäkla respektlöst mot människan. Det är som att skylla cancer på en frånvarande mamma - vi kan inte styra över kroppens biokemi. Istället gör vi klokt att förstå att det finns livsmedel som du inte tål. Om vi tittar på gruppnivå är det många som får biokemiska reaktioner på:


  • Socker

  • Fett + salt i kombination

  • Tillsatser

  • Mejerier

  • Kakao

  • Processad mat

  • Spannmål

  • Koffein

  • Gluten

Återigen, på gruppnivå. Exakt vad som triggar igång din biokemi avgör du bäst, inte en forskningsrapport eller någon kostexpert - du!


Jag personligen får ingen reaktion på frukt men vill dunka huvudet i väggen om jag äter havregryn. Oavsett om någon dietist eller kostvetare berättar för mig hur bra och nyttiga havregryn är så kapar dem min hjärna, det handlar inte om höga trösklar i barndomen eller någon slags havrefobi - det handlar om att min kropp inte tål havregryn. Varför skall jag då kämpa med det? Havregryn är inte värt en kapad hjärna och brist på sinnesro. Så fundera igenom - vilken mat kapar din hjärna?
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Lägg pusslet

Prenumerera