• My Westerdahl

Separera din övervikt och ditt beroende

När vi tänker på hetsätning och sockerberoende så leder tankarna lätt in på 300 kilos människor i rullstol. Det är ungefär samma sak som att när vi tänker på en alkoholist så leder tankarna oss till A-lagarna på bänken. Bara någon procent hamnar där, resten av oss är ute i samhället, arbetar och fungerar precis som andra. Du kan sällan se på någon om personen är alkoholist eller sockerberoende - det är bara i de senare faserna av sjukdomen det syns.Jag vet inte hur många normalviktiga människor jag har hjälpt genom åren - de har samma lidande som mina klienter med övervikt. Skammen, ångesten, dimhjärnan, brist på energi - det har ingen storlek. Det har lärt mig en viktig sak, blanda inte ihop beroende och ätstörning med vikt.


Äg din historia


Jag har varit överviktig hela mitt liv - jag var rejält stor som barn. Problemet var att omgivningen klumpade ihop min övervikt med min beroendesjukdom och ätproblematik. Idag vet vi att vi först behandlar hetsätning och sedan, efter ett långt stabilt tillfrisknande, kan sätta in överviktsbehandling. När jag var liten så tog man allt på samma gång och såg inte att jag hade problem med mitt ätande - man ville att jag skulle prova en ny diet, femtioelfte gången i rad.


Jag har fått fler och fler pusselbitar i mitt tillfrisknande. Bitar som hjälper mig att förstå och greppa min historia, som läker min själ. En viktig pusselbit är min PCOS, en kvinnosjukdom jag faktiskt föddes med. Jag har senare förstått att den gör det svårt för mig att fasta eftersom jag får fruktansvärda blodsockerfall att jag blir alldeles yr. Grundorsaken till den är att jag är så insulinresistent att mina celler svälter - det gör att dem framkallar extremt biokemiskt sug och gör mig väldigt hungrig av mig samt trycker undan mättnadssignaler.


När jag menar att du skall äga din historia - prata med den med din familj och fråga hur du var som litet barn. Jag fick exempelvis reda på av min mamma att när jag var 4 år så fick dem ringa doktorn. Jag kunde sitta och leka på eftermiddagen och helt plötsligt bli likblek och kallsvettig, jag hade sånna extrema blodsockerfall som liten flicka. Det här fick jag reda på nyss - jag föddes alltså med ett svajande blodsocker vilket såklart göder mitt sockerberoende i form av cravings.


Ett krig i taget


Är det något som triggar beroendebeteenden och hetsätning så är det all form av diet och restriktioner. Din hjärna har varit med om en hel del upptåg från din del i form av olika dieter - den kommer alltid gå på survival-mode så fort den känner av minsta tillstymmelse av bantning.


Du behöver alltså ta tag i ditt beroende och din ätstörning först och ge det veto. Det innebär att du har en matplan med icke-beroendeframkallande mat och du ser över och plockar bort beroendebeteenden. När du har ett stabilt tillfrisknande kan du börja justera maten, det är det rätta sättet att göra det ordentligt på. Att plocka bort beroendeframkallande mat och sedan hetsbanta kommer driva in dig i överätning, en sak i taget!


Lycka till!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Reaktiv mat

Prenumerera