• My Westerdahl

Skapa dig en värderingsdriven budget

Jag var en av dem som drabbades av corona-pandemin. Inte så att jag blev sjuk, tack och lov, men med 3 veckor kvar på min provanställning blev jag av med mitt jobb. Det var sorgligt men jag fick ett fint rekommendationsbrev av min chef och ett varmt adjö. Jag hade även en lyckans ost att få en ny anställning som börjar i augusti i min drömroll som key account manager på ett företag som sysslar med just det som jag har en master i - vilket innebär att det finns möjligheter för mig att arbeta som konsult också.


Vad har detta att göra med dig, kanske du frågar dig. Tja, jag har 3 månader med noll spänn in på kontot - vilket innebär att jag har fått vända upp och ner på hela mitt liv och titta över varenda krona - jag vill dela med mig om hur jag tänker kring ekonomin framöver, där du kanske hittar tips som du kan ta med dig in i ditt liv.
Börja i möjligheter


För mig var det viktigt att gå in i denna nya situation med ett öppet sinne - att hitta möjlighet istället för måsten och borden. Min första reaktion var total freeze - hjälp! Sedan kom ungefär tusen tänk-om-tankar som alla slutade med mig på en parkbänk med en sliten rosa ryggsäck som enda ägodel. När den initiala reaktionen lagt sig satte jag mig ner och funderade på denna utmaning. Jag känner att jag inte vill göra förändringar ur drivkraften hot och rädsla, istället behöver jag drivkrafter som utveckling och nya möjligheter. Därför satte jag mig ner och skrev en lång lista där jag började i mig själv - My 2021 - vad hon har lärt sig av denna situation och vad som med stor sannolikhet kommer berika mitt liv ur detta. Jag fann så många blommor i detta, som jag med sannolikhet inte hade hittat om jag inte undersökte situationen med lupp. När detta är över kommer jag att:


- Ha skalat bort onödiga kostnader

- Lärt mig att noll-shoppa

- Lärt mig att låna saker istället för att äga saker

- Uppskatta och vårda de ägodelar jag redan har

- Värdesätta vilka utgifter som ger i livskvalitet och vilka som bara kostar pengar

- Spara ännu mer pengar i långa loppet

- Äga en ny grundtrygghet, att vara befriad från rädslan att en dag bli av med jobbet


Snacka om möjligheter! Det bara pirrar i hela min mage!
Titta på dina resurser


Jag började först med att titta på vilka möjligheter som fanns. Många ställer sig såklart frågan om A-kassa. Såklart har jag betalat och varit med i både A-kassan och facket, problemet - vad jag har förstått det - är att jag också bedrivit företag vid sidan om min anställning. Jag har aldrig tagit ut en lön på mitt företag och det finns inte mycket likvida medel. Allt mitt kapital är i princip bundet. Jag kan alltså inte försörja mig på mitt företag och skulle vara tvungen att sätta det i konkurs efter bara någon månad. Mina inkomster återinvesterar jag i olika utbildningar samt i licenskostnader för webinar, blogg och liknande, bland annat blir jag certifierad sorgebearbetningsterapeut i maj. Kontentan är att i allra värsta fall kan jag ta en liten utdelning för att klara mig, men det vill jag undvika, det är plan C. Jag tänker däremot inte pressas av A-kassan att lägga ner mitt kall och stänga ner företaget för att få rätt till försörjning. Över min döda.... Jag har alltså räknat med 0 i A-kassa, varje krona som är över nollan blir ett plus i kalkylen.


En annan resurs vi har är vårt sparkonto. Vi har alltid sparat minst 10% av lönen in case of sådana här händelser, oftast mycket mer. Har du inte gjort det, gör det när allt är över om du har den möjligheten.


Med det här säger jag inte att alla har ett sparkonto eller ett företag - jag vill inspirera till att du sätter dig ner med papper och penna och listar vilka resurser du har idag. Det kan vara ett sparkonto, det kan också vara prylar du kan sälja eller en hobby du kan kapitalisera på. Låt fantasin flyga fritt, det är viktigt att du är ärlig och ser möjligheter i stort som smått.


Jag och min man har satt upp målet att leva på enbart hans lön nu. Det är ett utmanande mål, han jobbar inom vården. Det krävs mycket av oss. Genom att sätta en sådant tight mål så kommer vi spara många tusenlappar, även om vi inte når ända fram.


Se över dina kostnader


Med stora inkomster kommer stora utgifter. Det är så sant! När jag och min man träffades så pluggade jag till ingenjör och han sjuksköterska - på den tiden låg CSN på dryga 8000 i månaden. Ändå klarade man både hyra och mat. Idag har jag ärligt talat släpat på mig helt idiotiska kostnader. Allt från regelbunden manikyr till kaffe på stan och spontanshopping. Som arbetslös är det enkelt att spara in pengar på det där busskortet eller att det inte är så kul att köpa businesskläder, men det är svårt att tygla tristess-shopping - som också är ett otyg för ekonomin då det ger en tillfällig kick men sakerna är sällan något som bidrar med högre livskvalitet.


Ovanpå detta insåg jag att jag hade en hel del vanor som varken höjde livskvalitet och dessutom urlakade vår ekonomi. Som att dricka bubbelvatten i tid och otid eller att småhandla mat. Jag var också en flitig konsument av allehanda streaming-tjänster, när jag ändå mest tittar på Bäst-i-Test på SVT och Ted Talks på tuben, om jag ens tittar alls på TV.Förtydliga vad som är viktigt för dig


Det finns en del kostnader som jag lätt skulle kunna minska - som att vi alltid köper gräsbetat kött direkt från bonden. Det kommer dock inte att hända, jag tänker inte stötta industriköttet eller utländskt kött. Inte heller kommer jag köpa vanliga grönsaker istället för ekologiska. Istället väljer jag fryst och säsong, det lättar på plånboken utan att preppa kroppen med miljögifter. Bra mat är alltså en grundvärdering hos mig och något jag inte kan tänka mig backa på - ta reda på vilka grundvärderingar du har och värna dem.


Satsa på maxade upplevelser istället för halvmesyrer


Istället för att satsa på en torr budget som tummar på din livskvalitet så satsa på att göra det som är bra BRA, men gör det sällan. Jag är exempelvis torsk på bubbelvatten, istället för att dricka Premiers billiga varje dag så köper jag en flaska Ramlösa Vattenmelon som är min favorit till lördagens middag. Gör lyx till en lyx och vardag till just en vardag.


Sammanfatta allt till en värderingsdriven budget


Nu när du har på fötterna kan du sammanfatta allt till en enkel budget. Jag behöver inte gå in på detaljer, du behöver såklart hämta data ur dina bankappar och sortera in dessa i relevanta kategorier. Det som är spännande att ha en värderingsdriven-budget är att den dels blir motiverande att nå men också ger dig maximal livskvalitet. Det första du behöver göra är att titta på dina inkomster och sätta upp en plan för worst-case. Vad kan du sälja och hur kan du hitta inkomster om det riktigt kniper som inte äter upp din livskvalitet allt för mycket? Kom ihåg att pengar bara är en manifestation för resursväxling - ger dig ditt ägande eller köp ingen höjd livskvalitet så är det ett dåligt resursutbyte.


Därefter tittar du på dina rörliga kostader och sorterar in dem i 3 kategorier:


a) Kan strykas helt = ger mig ingen höjd livskvalitet

Exempelvis vissa streamingabonnemang


b) Kan ersättas av billigare alternativ som ger en godtagbar livskvalitet för resursutbytet

Exempelvis manikyr mot att måla naglarna själv


c) Behåll i sin helhelt = ger mig maximal livskvalitet per krona

Exempelvis gräsbeteskött och ekologiska grönsaker


Lycka till!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Prenumerera